Skip to content

Rejselegatet

rejselegat_1_lille
Else Brems i ”Rejsekammeraten” på Det Kongelige Teater. Copyright Rigmor Mydtskov / Huset Mydtskov
” Jeg har jo – foruden at have sunget med min far – taget undervisning hos Mme. Cahier i Berlin, men da jeg havde hørt om Giglis lærer i New York, Italieneren Enrico Rosatti, bestemte jeg mig for at opsøge ham, og han lærte mig en masse. Ikke alene i øjeblikket, men han gav mig dessiner, som jeg havde store udbytte af senere, da jeg arbejdede med mig selv.”– Else Brems i interview om sine udenlandsrejser

Om fonden

Fondsstifter Specialtandlæge Eva Ørstinge Formål Fondens formål er at yde økonomisk støtte til studierejser til unge, talentfulde, kvindelige danske operasangere. Legatportionerne fastlægges af bestyrelsen. Fondens financielle baggrund er privat.

Om legatet

Legatet uddeles en gang årligt d. 30 maj. Det var den dato Else Brems, som 21 årig, debuterede som ”Carmen” på Det Kongelige Teater i 1930.

Modtagere

2024

Årets uddeling gik til Sofie Lund, Louise McClelland Jacobsen og Clara Cecilie Thomsen. De tre sopraner sang en Pamina-jingle som ekstranummer – de synger alle Pamina på scenen i år. Pianist: Ulrich Stærk

Sofie Lund, Sopran

Copyright: Martin Mydtskov
Sofie Lund er en talentfuld sopran, uddannet fra Operaakademiet under Det Kongelige Teater og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun videreudviklede sin kunstneriske karriere ved Royal College of Music i London under Professor Rosa Mannion som en Rosemary Mason & Palle Uhd Jepsen-stipendiat, støttet af H. F. Music Award. Sofie har modtaget anerkendelse for sit talent med priser som Copenhagen Opera Festival Talent Award og Prix Thierry Mermod ved Verbier Festival. Hendes karriere har bragt hende til prestigefyldte scener, hvor hun har optrådt i bemærkelsesværdige roller som Voce dal Cielo i Don Carlo og Pamina i Die Zauberflöte ved Pfalztheater Kaiserslautern. Hun har også spillet Euridice i Orfeo på SORT/HVID og Det Kongelige Teater, samt Waldvogel i Siegfried ved Den Ny Opera. Sofies imponerende repertoire har også ført til modtagelse af legater og stipendier, herunder Else Brems Rejselegat og H. F. Musikpris støttet af Mimi Opperby-prisen, hvilket har muliggjort hendes fortsatte udvikling ved Royal College of Music. Kendt for sin klare stemme og kunstneriske dybde, fortsætter Sofie Lund med at være en lysende stjerne på den internationale operascene, og hun fanger publikums hjerter med sine betagende optrædener.

Louise McClelland Jacobsen, Sopran

Copyright: Martin Mydtskov

Louise McClelland Jacobsen er en dansk/ newzealandsk sopran født i 1997 med base i København.

I 2023 fik hun scenedebut på Operaen i København som 5. Magd i Strauss’ ’Elektra’. Hun er nu medlem af Det Kongelige Teaters Young Artist Ensemble, hvor hun har sunget rollen som Ypperstepræstinden i Verdis ’Aida’, Pamina i Mozarts ’Tryllefløjten’ og Åse i Heises ’Drot og Marsk’. Til næste sæson 2024/ 2025 glæder hun sig til bl.a. at synge titelrollen som Alida ved urpremieren på Bent Sørensens opera ’Asle og Alida’ i Bergen (Norge) og København.

Hendes repertoire favner bredt fra tidlig musik til det nyeste moderne repertoire, fra lieder til oratorier og opera. Bl.a. har hun arbejdet med orkestre og ensembler som DR Symfoni- orkesteret, Copenhagen Phil, Concerto Copenhagen, Ensemble

Storstrøm, Det Kongelige Kapel, Jönköpings Sinfonietta, ensemble Theatre of Voices og har i den kommende tid koncerter med bl.a., Aalborg Symfoniorkester, Ensemble MidtVest, samt hendes egen Trio Doré med hornist Lasse Mauritzen og harpe- spiller Zachary Hatcher.

Hun har fået flere priser og legater såsom ’Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Talentpris’ og ’Léonie Sonnings Talentpris’. Efter at have vundet den første Langgaard Konkurrence i Danmark i 2021 udgav hun sit første album med Rued Langgaards danske sange sammen med pianisten Kristian Riisager. Albummet var ’Ugens album’ (8, 2024) på DR P2, hvor hun ligeledes her i 2024 er blevet kåret som ’Årets talent’ af DR P2.

Clara Cecilie Thomsen, Sopran

Copyright: Martin Mydtskov

Clara er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (2015) og Operaakademiet i København (2018), hvor hun studerede hos sanglærer Susanna Eken. 

Hun har sunget med orkestre som DR Symfoniorkestret, Det Kongelige Kapel, Aalborg Symfoniorkester og Copenhagen Phil. Hun har også optrådt i store dele af Europa, og i 2017 sang hun for første gang i den spektakulære koncertsal Musikverein i Wien sammen med Tonkünstler Orkesteret og dirigent Michael Schønwandt. Og i 2021 optrådte Clara sammen med pianisten Helmut Deutsch på Tiroler Festspiele.

Clara har været solist i adskillige kantater og passioner og har bl.a. sunget sopranpartiet i Händels Messias, Johannes- og Matthæus Passionen af J. S. Bach og W. A. Mozarts Requiem. 

På scenen har Clara sunget bl.a. Gilda i Verdis Rigoletto, Donna Anna i Mozarts Don Giovanni og Musetta i Puccinis La Bohéme.

Clara har modtaget Årets Opera Talent 2018 (Copenhagen Opera Festival), Leonié Sonnings Talentpris 2019 og Carl Nielsen Talentpris 2019, Anmelderingens Talentpris 2019 og Aalborg Operapris 2020.

Siden 2021 har Clara været en fast del af Det kongelige Teaters Solist Ensemble på Operaen i København.

2023 – Legatets femte modtager.

Johanne-Højlund_sopran

Johanne Højlund, Sopran

Else-B-2023-172-Edit-WEB

I forbindelse med årets uddeling af rejselegatet blev der taget et gruppebillede af de sidste 4 års vindere samt pianisten. Fra venstre mod højre ses Johanne Højlund, Sopran – Julie MeeRa, Sopran – Frederikke Kampmann, Sopran – Kirsten Voss – Mezzosopran – Sofia Wilkman, Pianist

2022 – Legatets fjerde modtagere.

Julie-MeeRa_sopran

Sopran Julie MeeRa

Kirsten-Voss_mezzosopran

Mezzosopranen Kirsten Voss

2021 – Legatets tredje modtager.

(Legatet for 2021 er først uddelt i maj 2022, p.gr.a. Covid-19)

Frederikke Kampmann, Sopran

Modtager af Rejselegatet 2021

Frederikke Kampmann er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København hos Margrete Enevold, og fra Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien hos Sylvia Greenberg. Ydermere har hun også en kandidatgrad fra Det Jyske Musikkonservatorium. Frederikke har medvirket som solist med samtlige af landsdelsorkestrene, bl.a. med sopranpartiet i Mozarts Requiem med Aarhus Symfoniorkester, Carmina Burana med Sønderjyllands Symfoniorkester, Händels Messias (i Mozarts udgave) med Aalborg Symfoniorkester og Bachs Juleoratorium med Odense Symfoniorkester. Frederikke var i 2011-2017 bosat i Wien, hvor hun især udmærkede sig med roller som Violetta (Verdi: La Traviata) på Wiener Kammeroper, Despina (Mozart: Cosi fan tutte) på Theater MuTh samt Lucia (Donizetti: Lucia di Lammermoor) ved “Der Neue Merker Kammersalon”. I sæson 2016/2017 var Frederikke medlem af det eftertragtede Junges Ensemble på Theater an der Wien. Herhjemme har Frederikke bl.a. sunget ved Den Jyske Opera, Den Ny Opera, Søholm Opera og Den Fynske Opera. Følg Frederikke på Instagram her.
Legatmodtager 2021, sopranen Frederikke Kampmann og bestyrelsesformand, operasanger, professor emerita Elisabeth Meyer-Topsøe.
Frederikke Kampmann med bestyrelsen 2022, fra venstre mod højre:
    • Formand for Det Danske Sangselskab, Eva Hess-Thaysen,
    • Operachef John Fulljames
    • Administrator, adv. Thomas Marker
    • Bestyrelsesformand, Elisabeth Meyer-Topsøe
    • Fondens advokat, Jakob Lentz.

2016 – Legatets anden Modtager

Sopran Sofie Elkjær Jensen

Sofie Sanger-009238_lilleCopyright: Ditte Capion
Sofie Elkjær Jensen er uddannet i København, og debuterede allerede mens hun studerede på Operaakademiet på Det Kongelige Teater som Papagena i ”Tryllefløjten” i 2010, og på Den Jyske Opera som Zerlina i ”Don Juan” i 2011. Samme år sang Sofie Prinsesse Lusa i Meijerings ”Kalif Storch” på operaen i Kiel. Senere roller på Det Kongelige Teater omfatter bl. a. Drusilla/Fortuna i ”Poppeas Kroning”, Blanche i ”Les dialogues des Carmelites”, titelrollen i ”Den fiffige lille ræv,” Frasquita i ”Carmen”, Leonora i ”Maskarade” og Laetitia i Menottis ”The Old Maid and The Thief”,en præstation som gav hende en reumertnominering i 2014. Sofie har modtaget flere priser, og har siden 2009 været en årligt tilbagevendende gæst på Copenhagen Opera Festival. Fra sæsonen 2016/17 har hun været en del af Den Kgl. Operas solistensemble. www.sofiejensen.dk
Til legatuddelingen mødtes årets Legatmodtager Sofie Elkjær Jensen, Fondsstifter Eva Ørstinge og fondens formand Elisabeth Meyer-Topsøe
_H3I4715 Copyright Huset Mydtskov / Martin Mydtskov Rønne

2015 – Legatets første Modtager

Sopran Dénise Beck

Denise Beck - Fotograf Ditte Capion - 225KB
Copyright: Ditte Capion
Dénise Beck er uddannet både i Wien og København, hvor hun afsluttede solistklassen i 2010. Hun debuterede i studietiden i 2008 som Komtesse Anastasia i Kalmans ”Csardasfürstin” på Volksoper i Wien, i København debuterede hun som Amanda i Ligetis ” Le Grand Macabre”. Hendes operarepetoire omfatter bl.a. Blondchen i ”Bortførelsen fra Seraillet”, Zerlina i ”Don Juan”, til sommer synger hun Fiordiligi i Opera Hedelands ”Cosi fan tutte”, i december debuterer hun i Oslo som Pamina i ”Tryllefløjten”. Hun har cd-indspillet det kvindelige hovedparti i Poul Schierbecks opera ”Fête Galante” og Leonora i Carl Nielsens ”Maskerade”. Som koncertsanger har hun bl.a. sunget Hugo Wolfs ”Italienisches Liederbuch” ved Bregenzer Festspiele. Dénise har endvidere sunget i bl.a. Tyskland, Norge, Japan og New York. Hun har modtaget flere priser, bl.a. Inga Nielsen-prisen og DR2s talentpris. www.denisebeck.dk
ElseBremsLegat_DeniseBeckCopyright Huset Mydtskov / Martin Mydtskov Rønne

Bestyrelse

Operasanger, professor Elisabeth Meyer-Topsøe, (formand) udpeget af fondsstifteren. Den til enhver tid siddende operachef på Det Kgl. Teater ( d.d. Sven Müller). Den til enhver tid siddende formand for Det Danske Sangselskab ( d.d.Eva Hess-Thaysen). Advokat Thomas Marker, udpeget af fondsstifteren. (administrator)
Else Brems med kollegaer fra ”Rejsekammeraten”

Rejselegat_2_lille

Copyright Rigmor Mydtskov / Huset Mydtskov